sobota 1. března 2014

Záblesk ÚISKu v kalných vodách SNM

Nepozorný student by skorem zapomněl na to, že předmět srovnávací mediální studia má v názvu také pojem informační věda. Tématem jedné z posledních přednášek tak byl vztah mezi daty, informacemi, znalostmi a moudrostí.

Takhle přibližně vypadá základní grafík celého konceptu DIKW (Data, Information, Knowledge, Wisdom). Zdá se to velmi jednoduché, data jsou zcela objektivní údaje, které se však jen tak válejí (180 cm). Pokud je zasadíme do kontextu, získáme z nich informaci (180 cm je moje výška, nikoli délka mého plnovousu). Jakmile si tuto informaci zapamatujeme a dokážeme ji zaznamenat, předat dál a analyzovat, stává se z ní znalost (občas si budu muset dát bacha na ředkev). No a na závěr už stačí pouze znalost zasadit do celého našeho osobního univerza a správně ji využít v nastálé situaci (pokud nechci přijít o ředkev, budu se v Koněpruských jeskyních držet při zemi).

Dotud bylo vše ausgecajchnet, pánové Papík a Souček mi podobných schémat za ty roky natřískali do hlavy až až. Ukolíbán pocitem falešného bezpečí jsem tak přepnul na nižší rychlostní stupeň (ano, je k nevíře že můžu ještě zvolnit), jen abych se probral do diskuze o tom jak rozeznat a kde hledat relevantní data, kde je hranice mezi znalostí a moudrostí, co tam vlastně pohledává entropie, jak umístit jednotlivé prvky na časovou osu a ve finále jak to všechno využít v organizaci podniku.

Odpovědi na tyto otázky zde samozřejmě neuvádím proto, že bych si je nepamatoval nebo je neřku-li nepochopil (jak vás to jen mohlo napadnout, ts). Důvodem je, že se tyto informace staly součástí mých znalostí (nebo moudrosti? těžko říct...) a své životní know-how by si každý měl pečlivě střežit.

Závěrem ještě zmíním hříčku kterou jsme absolvovali než jsme se dostali do příjemného stínu datlových palem informační vědy. Josef Šlerka se nám svěřil že měl sen...tak jsme se vyptávali a dostávali odpovědi ano/ne. Výsledkem bylo, že si povídal si se svým psem o intervenci České národní banky. Vlastně nepovídal, všechno si to vymyslel. Vlastně nevymyslel, všechno jsme si to vymysleli my. Eh...

O čem si s ním asi MLK povídal...

Žádné komentáře:

Okomentovat