sobota 1. března 2014

Vrtěti štěnětem. Ňaf.

 Náš závěrečný projekt v rámci srovnávacích mediálních studií se týkal věku moderátorů televizních zpráv u nás i ve světě. Díky naší fantastické spolupráci se sešlo ohromné množství dat, ze kterých se určitě dají zpracovat mnohé relevantní informace. Já ovšem preferuji mudrlantství, schopnost jež mají Dohnalové zabudovanou v genofondu po několik generací.

Průměrný věk českých moderátorů je pouze něco přes 34 let. Celkem šokující informace pro nás, kteří přestali televizní zprávy pravidelně sledovat ještě v době Evy Jurinové a Jiřího Janečka. A pamatujete na Karla Voříška? To ucho co dojelo do Novy na tříkolce a za sebou na špagátu táhlo kačera? Tak tomuhle uchu je 50 a je jednoznačně nejstarším českým hlasatelem...wtf indeed. No ale opravdu, wtf? Existuje mediální teorie dle které raději zapnu zprávy abych se podíval na upjatý kostýmek Anety Savarové než na mocný plnovous Zbyňka Merunky? Má snad informace o pádu vlády větší šmrnc když jde z úst uhlazeného Petra Suchoně, než když se proplétá monumentálním prošedivělým knírem Pavla Severy?

Je rozhodně zajímavé, že země s velkou žurnalistickou tradicí jako Německo, USA a Velká Británie mají průměrný věk moderátorů nad 50 let. Výjimkou z pravidla je Francie, která je dokonce o rok mladší než Česko (kdo ví jak vypadají Francouzky kolem 30 let se však nemůže divit). Pamatuji na rozhovor s Václavem Moravcem, kterému bylo sotva třicet když moderoval své první volební studio. Dotkl se tehdy tématu, že v západních zemích dostávají moderátoři často volební studio v podstatě za zásluhy na sklonku své bohaté kariéry. Existuje však u nás někdo s dlouhodobými televizními zásluhami v oblasti politiky? Asi to není vzhledem k historickému vývoji dost dobře možné.

Bojí se televize obsazovat starší tváře, protože by mohly být potřísněny totalitní minulostí našich médií? Jsou mladíci lépe zmanipulovatelní vedením? Nebo prostě česká společnost ještě nepřekonala trend nutnosti sexy mladých lidí ve všech funkcích? Tím samozřejmě nezpochybňuji schopnosti mladých českých moderátorů, většina z nich je jistě pro práci kvalifikovaná a zvládá ji obstojně...ale stejně mi tam chybí aspoň jeden Saša Hemala.

Pravděpodobně ze mě pouze mluví sobecký strach že brzy nastane den, kdy budou všichni moderátoři mladší než já...jakoby nestačilo že už se to pomalu děje u sportovců. Achjo.

Spiderman na to máknul.

Žádné komentáře:

Okomentovat