středa 17. července 2013

Wikipedia: the free encyclopedia

Otevřená encyklopedie Wikipedia. Téma, které bude zřejmě akademickou společnost rozdělovat ještě po mnohá léta. A jelikož má úvaha o Wikipedii, případně o celém systému Wiki by vydala na celou diplomovou práci, shrnu svůj názor pouze do jakéhosi encyklopedického hesla.

Sám se řadím k jejím téměř fanatickým zastáncům, ale to snad ani není překvapivé, vzhledem k mé myšlenkové orientaci. Otevřený kód, otevřená kolaborativní spolupráce, vše navíc volně k dispozici veřejnosti. Jedním z hlavních principů open-source je ten, že čím více lidí na díle pracuje, tím menší je pravděpodobnost chyby a tím širší jsou možnosti jeho zpracování. Vše pochopitelně spoléhá na to, že to zúčastnění myslí upřímně, popř. že je v týmu dostatek kontrolních mechanismů a lidí, kteří případné záškodníky zastaví. A to je podle mě hlavní otázkou, otřásající důvěryhodností Wikipedie. Nikoli její samotný systém, ale lidé kteří ho aplikují.

V české Wiki toto opravdu problém být může - jakkoli mám o týmu kolem ní jen to nejlepší mínění, tak je jich zoufale málo a pochopitelně nemohou věnovat svůj veškerý čas pouze opravám vandalismů. Stejně tak jejich odborný záběr není v jejich počtu zdaleka ideální. Ale pokud v nezávislých textech dokázala anglická Wiki uspět i ve srovnání s encyklopedií Britannica, nemám nejmenší důvod jí nevěřit. Je to encyklopedie, nikoli vědecký časopis, tudíž jakmile jsou fakta správně ozdrojovaná, nevím proč by je tam nemohla vyplnit třeba i cvičená opička.

Myslím že hodně z nás získává většinu svých znalostí právě z Wikipedie. Teď nemám ani tak na mysli odborné znalosti, jako spíš všeobecné povědomí o světě. Odpovědi na otázky, které se objevují v Milionáři. Podle mě není větší slast, než kliknout na Random article a dozvědět se třeba že...druhé album Jennifer Lopez se jmenuje J.Lo. Jak jsem jen mohl bez této informace žít. :)


Žádné komentáře:

Okomentovat