středa 17. července 2013

Jak jsem si zatrollil

Trolling. Slovo, které se v poslední době stalo synonymem v podstatě pro jakýkoli (nejčastěji dementní) vtip v prostředí internetu i mimo něj.

Řekl jsem že tvoje máma neumí vařit a tys mě naoplátku nazval debilem? Haha jsem to ale troll...rozešel jsem se na fejsbůku s přítelkyní ačkoli to není pravda? Trolololo...jdu po ulici a nalepím náhodnému kolemjdoucímu na záda cedulku s nápisem "Ujel mi žebřiňák!"? LOL I TROL U. Nehledě na to, že se za nálepku trolla často schová i úplný imbecil, kterému to prostě jen někdo narovinu sdělil.

V rámci svého mladického studia internetů však byl i trolling samozřejmě důležitým bodem mého zájmu a proto když mě přestaly bavit úchylné sexuální vtípky na omegle a neustále se opakující inside džouky na redditu, vydal jsem se zalovit do fekálního zálivu webového moře s názvem /b/. A co tomu čert nechtěl, přifařil jsem se do vlákna, konspirující smrt slavného Bryana Adamse. Tak koneckonců proč ne...byla to krásná skupinová práce. Všichni dávali kondolenční komentáře pod jeho nejsledovanější videa na youtube, tweetovali s hashtagem #ripbryanadams, ti s jakž-takž frekventovanými blogy vykonstruovali články o jeho tragické smrti v automobilové nehodě, na základě kterých poté upravovali články na wikipedii. Stejně tak se na odkazy na tyto "zpravodajské servery" začaly šířit facebookem, společně s upravenými printscreeny z titulních stran CNN či BBC. Bylo to celkem osvěžující a inspirativní, vidět kolik desítek lidí se během pár minut dokáže nadchnout pro takovou hovadinu...a nebudu si nic nalhávat, celkem dost mě to bavilo a také jsem přispěl svou troškou do mlýna. Poté se ovšem vše začalo zpomalovat, začaly se objevovat pochybovačné otázky na yahoo answers, zodpovězené většinou bohužel podle pravdy (odkazem na 4chan) a za nějaké dvě hodiny už se vlastně nic nedělo. Pár lidí jsme možná na chvíli uvedli do rozpaků, ale tým Bryana Adamse nemusel vydávat oficiální dementi, takže to byl v podstatě neúspěšný projekt.

Ale tak co...na pár hodin nás to všechny zabavilo, dodalo nám to pocitu sounáležitosti a když bylo po všem, mohli se všichni vrátit zpět ke sledování podivného asijského porna. Od čeho jiného koneckonců ty internety jsou, že...

Žádné komentáře:

Okomentovat