pátek 28. února 2014

Cesty zpráv, aneb jak kámen měl rád cihlu

Poté co jsem se dozvěděl převratnou novinu, že není problém najít na českých internetech senzacechtivé, lživé a fantaskní články téměř o čemkoli (zřejmě obdoba rule 34), bylo načase si ověřit jak jsou na tom čeští novináři se zdrojováním svých bezpochyby přínosných a propracovaných článků.

Prvním ze dvou zkoumaných byl článek o tom, že se u nás rozrůstá chudoba. S informací přišla nejprve Česká televize, citujíc představitele Armády spásy a Vladimíra Špidlu. Web samozřejmě zcela po právu ocitoval svou mateřskou stanici, poté se článek objevil v databází ČTK načež ho okamžitě převzaly Eurozprávy a tyden.cz.

Potud jsem stále byl celkem optimistický, ovšem přišla dvoudenní pauza a následná smršť zcela neozdrojovaných článků (denik.cz, Haló noviny, Parlamentní listy, prvnizpravy.cz, Krajské listy). Mně, jakožto absolventa ÚISKu to samozřejmě takřka přivádí k slzám, ach ta citační morálka...pár rákoskou na holou od docenta Papíka by jim jen prospělo.

To, že drtivá většina pozdějších článků už cituje pouze Špidlu a hovoří o "důchodcích umírajících hlady" je už snad jen třešnička na dortu.

Druhý článek se týkal skotského chlapce, který si pamatuje a vypráví svůj minulý život. Jeho příběh vyšel v britském deníku Sun v srpnu 2007. O necelý rok později se na Youtube objevil dokument o malém Skotu a...čekáte že to okamžitě vzbudilo vášně a proudy slz u českých novinkových serverů? Ba ne...na zena.centrum.cz si počkali rovných šest let, než s touto bombou seznámili také české čtenáře (ovšem pozor, s původními zdroji!). A jelikož na některé skupiny uživatelů není radno spěchat příliš, na tn.cz nás vydrželi napínat ještě další půlrok. Původního autora však do svého článku za ten půl rok nějak doplnit nestihli, ale netřeba jim to mít za zlé, v době kdy důchodci umírají hlady je úspora každého bajtu darem z nebes.

Zmatený skot

Žádné komentáře:

Okomentovat